עמוד הבית תזונה ללא גלוטן

בס"ד

רגישות לגלוטן - ציליאק

גלוטן הוא חלבון הנמצא בדגנים כגון:
  • חיטה
  • שעורה
  • שיבולת שועל
  • שיפון
  • כוסמת
כולם ביחד נקראים חמשת מיני דגן.

ישנם מקרים בהם הגלוטן בא במגע עם המעי וגורם לרגישות יתר אצל אנשים. מצב זה ידוע כמחלת הצליאק. זוהי מחלה אוטואימונית, מערכת החיסון מתנגדת לחיטה, יש שלשולים, ירידה במשקל - האדם משיל ממשקלו קילוגרמים רבים.

אם צליאק תוקף ילד, הוא יפסיק לגדול, אם צליאק תוקף אישה בזמן הריון - משקל העובר יהיה נמוך ובלתי מפותח.

רגישות לחיטה, ניתן לזהות  באמצעות בדיקת דם פשוטה המזהה צאליק. כשיש רגישות לחלבון חיטה ולא מקפידים להימנע מאוכל זה, יש סיכוי מוגבר לפתח גידולים ממאירים במעי הדק או הגס. ציאלק, וקרוהן קוליטיס אלו מחלות אוטואימוניות, מערכת החיסון יוצרת התנגדות לרירית המעי הדק או הגס וזו מעוררת התנגדות לחלבון חיטה.

צליאק זו מחלה שיכולה להתפתח במשך הזמן ,יכולה להופיע בכל גיל אפילו בגיל 60.לא כל מי שרגיש לחיטה יש לו ציאליק,פעמים יש חוסר באנזמים המפרקים את חלבון החיטה ,לאחר שנמנעים  תקופהמאכילת גלוטן ניתן שוב לנסות לאכול גלוטן במינון.

הסמפטומים לצילאק:
  • כאבי בטן בלתי מוסברים.
  • שלשולים
  • נפיחות בבטן
  • כאב בטן
  • גזים
  • חוסר מינרלים וויטמינים, משום שהספיגה לקויה.

טיפול תזונתי לציליאק

יש להימנע מאכילת גלוטן חיטה,שמצוי בחמשת מיני דגן, חיטה, שעורה, שבולת שועל ושיפון, ואז הבעיה נפתרת. הגלוטן נמצא בהרבה מוצרים, לכן עליכם לשים לב לרכיבים הרשומים על המוצר.

הגלוטן יכול להופיע במוצרים הבאים:
  • כל סוגי הלחמים והפסטות
  • אבקות מרק, פרורי לחם,רטבים שונים, שקדי מרק, קרוטונים.
  • תבלינים מסוימים כגון: שומשום, זעתר.
  • פיצוחים: ניתן לרכוש פיצוחים ללא גלוטן (במקום  קמחחיטה, משתמשים בקמח תפ"א).
  • פירות יבשים מכילים גלוטן, על מנת למנוע הידבקות.
  • יש להימנע ממשקאות אלכוהוליים שמופקים מדגנים, כגון:בירות, ויסקי.
  • תרופות, תוספי מזון, משחת שיניים.

יש דעות הסוברות כי רגישות לגלוטן נגרמת בשל שימוש מופרז בגלוטן: לחם, עוגות, עוגיות, בורקסים וסוגים רבים של מיני מאפה. רגישות לגלוטן ניתן לזהות דרך קשתית העין. ניתן לראות טבעת אלרגיה יש פעמים שיש יותר מטבעת אחת. דרך מוח אחד נתן לזהות אלו מזונות המטופל אלרגני אליהם, ומאלו מזונות יש להימנע.

סיפור אישי

אני יכולה להעיד על עצמי, כי לפני כשנה סבלתי מעצירות פתאומית ללא סיבה. הרגשתי כבדות, נפיחות באזור הבטן, אי נוחות.

בחנתי את עצמי בתזונה ושתיה,צד רגשי, ולא מצאתי סיבה המסבירה מדוע אני סובלת מעצירות.

הרמתי את העיניים למעלה וביקשתי מבורא עולם שיראה לי מהי הסיבה? קבלתי על עצמי לומר את ברכת אשר יצר בכוונה, ולהודות "במזמור תודה" על כל התרוקנות והתרוקנות.

ב"ה הישועה הגיעה, באחת מסעודת שבת אכלתי "המוציא" ואז בטן התנפחה והתנפחה, מיד הבנתי את הקשר, הודיתי לבורא עולם, ובתחילת השבוע שלאחר מכן התחלתי בניקוי גוף על ידי דיאטת מיצים ושתיית מים.

ב"ה אחרי שלושה ימים הבעיה נפתרה כלא היתה, ומאז לא נכנס לפי טיפת גלוטן. ב"ה היום ניתן למצוא תחליפים רבים לגלוטן , כגון: לחם, ממתקים וחטיפים.

חיים ללא גלוטן - לבחור בחיים
תזונה ללא גלוטן נשמע איום ונורא, אך לא! אם אני עשיתי זאת כל אחד יכול לעשות זאת. דיאטה ללא גלוטן מתאימה לאנשים שמוכנים לנהל עצמם, בעלי משמעת ובוחרים בחיים ולא במחלה. יש לאמץ אורח חיים חדש, להימנע מכל המזונות שאהבתם, או התרגלתם ולצרוך תזונה ללא גלוטן.

בהצלחה

 



אביגיל שלמה -  יועצת תזונה, מטפלת באירדיולוגיה, סוג'וק, דיקור באוזן, נטורופתיה, הילינג יהודי ועוד.
054-3118707